Den Bedste Gave til Den Politisk Engagerede Ven

Selvom det gamle ordsprog siger, at lige børn leger bedst, så ser virkeligheden nu noget anderledes ud. Når vi taler om moderne venskaber, så er vi lidt tættere på den romantiske kliché: modsætninger mødes. Vi finder nemlig styrke i hinandens forskelligheder: det er fordi vi er forskellige, at vi kan drage fordel af at kende hinanden. En ven kompenserer for dine svage sider med sine stærke sider, og du gør ligeså den anden vej. Det betyder i praksis, at vi ofte er venner med en masse mennesker, som er vidt forskellige fra os selv. Selvfølgeligt er der typisk en eller anden form for overlap i interesser eller værdier, men det afholder os ikke fra at være vidt forskellige på mange andre områder.

Som sagt fører denne store forskellighed til en masse gode ting. Det kan dog også give visse udfordringer, og det er én af disse udfordringer, jeg ønsker at diskuttere i dag. Helt præcist omhandler denne artikel den udfordring der kan ligge i, at finde en god gave, til en ven der er meget forskellig fra én selv. Jeg vil her tage udgangspunkt i et eksempel fra mit eget liv: for et par måneder siden stod jeg i den situation, at jeg skulle købe en gave til min gode ven Peter. Vi har været kolleger i mange år, og har et mildt overlap i interesser. Vi brænder dog ikke rigtigt for de samme ting, og derfor kan det godt være svært at finde en gave, som man ved at han vil blive glad for.

Men det ser faktisk bare svært ud på overfladen. Vi bilder os selv ind, at det er en umulig opgave, fordi vi ikke er personligt engagerede i deres interesser. Men hvorfor tror vi dog, at det er en hindring? Tænk tilbage til dengang du gik i skole. Hvor mange af de opgaver du lavede i skolen var omkring noget, som du allerede vidste alting om? Nærmest ingen! Hele idéen med at gå i skole er, at vi kaster os ud i noget nyt, hvor vi er nødt til at lære og studere for at kunne løse problemerne. At give en god gave er i samme kategori som en skoleopgave: det er ikke umuligt; det kræver blot at du undersøger tingene.

Nu har vi selvfølgeligt begrænset med tid i hverdagen, og jeg har ikke tænkt mig at bruge flere timer om dagen på at sætte mig ind i samfund og politik, bare for at kunne købe en god gave til min politisk engagerede ven Peter. Men det er skam heller ikke nødvendigt! Vi har internettet til rådighed i dag, og det gør det lettere end nogensinde før, at læse hurtigt op på et emne. Vi kan endda stille spørgsmål til fremmede mennesker, der deler vores vens interesse, og på den måde få gode anbefalinger.

Jeg beskrev i grove træk min ven Peter, og spurgte på et online forum om samfundspolitik, hvad de synes ville være en god gave for ham. Der kom flere gode bud, men efter at have læst lidt op på alle mulighederne, endte jeg med at give Peter den nye Lars Løkke bog i gave. Den er både relevant for hans interesse i politik og den handler løst om personlig udvikling, hvilket er et af de områder, hvor vores interesser har lidt overlap.